Вид на баркод печатач и како да изберете соодветен печатач на баркод

1. Принцип на работа на баркод печатачот

Баркод-печатачите можат да се поделат на два начина на печатење: директно термичко печатење и термичко печатење. 

(1) Директно термичко печатење

Тоа се однесува на топлината што се создава при загревање на главата за печатење, што се пренесува на топлинската хартија за да се обезбои, со што се печати текст и слики. 

Карактеристики: лесна машина, чисто печатење, ефтин потрошен материјал, лошо зачувување на ракописот, лесна за промена на бојата на сонце.

(2) Печатење со термички трансфер

Топлината се генерира од струјата во отпорот на главата за печатење и се загрева за да се пренесе облогата на тонерот на карбонската лента на хартија или други материјали.

Карактеристики: Поради изборот на материјали од јаглерод, етикетите отпечатени со различни материјали можат да го издржат тестот на времето и нема да се деформираат долго време. Текстот може да се чува долго време, не е лесен за носење, не е лесен за деформација и промена на бојата, итн., Што е многу погодно за корисниците да го користат.

2. Класификација на блак печатач 

(1) Мобилен печатач за баркодови

Користејќи мобилен печатач, можете да генерирате етикети, сметки и едноставни извештаи за лесен, издржлив печатач. Мобилните печатачи го намалуваат трошењето време, ја подобруваат точноста и можат да се користат насекаде.

(2) Десктоп печатач за баркодови

Десктоп-баркод-печатачите обично се пластични печатачи на ракави. Тие можат да печатат етикети широки 110 mm или 118 mm. Ако не треба да печатите повеќе од 2.500 етикети дневно, тие се идеални за етикети со низок обем и ограничени простори.

(3) Индустриски печатач за баркодови

Ако ви треба баркод печатач за работа во валкан магацин или работилница, треба да размислите за индустриски печатач за баркод. Брзина на печатење, висока резолуција, може да работи во тешки услови, силна прилагодливост, глава за печатење од обичните трговски машини, трајна, долг работен век, квалитетот е релативно стабилен, затоа според овие предности на печатачот, ако обемот на печатење е голем, треба да биде со оглед на приоритет на.

WP300D-8

Како да изберете печатач за баркодови што ви се допаѓа:

1. Бројот на печатење

Ако треба да печатите околу 1000 етикети секој ден, препорачливо е да купите обичен десктоп-баркод-печатач, капацитетот за хартија на работната површина и карбонскиот појас е мал, формата на производот е мала, многу погодна за канцеларија.

2. Ширина на етикетата

Ширина на печатење се однесува на максималниот опсег на ширина што може да го отпечати печатачот со бар-код. Голема ширина може да отпечати мала етикета, но мала ширина дефинитивно не е во можност да отпечати голема етикета. Стандардните баркод-печатачи имаат опсег на печатење од 4 инчи, како и ширина од 5 инчи, 6 инчи и 8 инчи. Општ избор на 4-инчен печатач е доволен за употреба.

WINPAL во моментов има 5 вида на 4 инчни печатари: WP300E, WP300D, WPB200, WP-T3A, WP300A.

3. Брзина на печатење

Брзината на печатење на општиот баркод-печатач е 2-6 инчи во секунда, а печатачот со поголема брзина може да печати 8-12 инчи во секунда. Ако треба да отпечатите голем број етикети за кратко време, печатачот со голема брзина е посоодветен. WINPAL печатачот може да печати со брзина од 2 инчи до 12 инчи.

4. Квалитет на печатење

Резолуцијата за печатење на баркод-машината генерално е поделена на 203 DPI, 300 DPI и 600 DPI. Печатачите со висока резолуција значат колку е поостри етикетите што ги печатите, толку е подобар дисплејот.

WINPAL-баркод-печатачите поддржуваат резолуции од 203 DPI или 300 DPI, кои целосно ги задоволуваат вашите потреби.

5. Команди за печатење

Печатачите имаат свој машински јазик, огромното мнозинство на баркод-печатари на пазарот можат да користат само еден јазик за печатење, можат да користат само свои команди за печатење.

WINPAL-баркод-печатачот поддржува различни команди за печатење, како што се TSPL, EPL, ZPL, DPL итн.

6. Интерфејс за печатење

Интерфејсот на баркод-печатачот обично има PARALLEL порта, SERIAL порта, USB порта и LAN порта. Но, повеќето печатачи имаат само еден од овие интерфејси. Ако печатите преку одреден интерфејс, користете печатач со тој интерфејс.

Печатач за баркодови WINPAL поддржува и Bluetooth и WiFi интерфејси, што го олеснува печатењето.


Време на објавување: јули-08-2021 година